Beleidsplan 2015-2018

1. Stichting 155

155 (eenvijfvijf) heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een dansgezelschap, met bekendheid in binnen- en buitenland. 155 (eenvijfvijf) is een formatie creatieve vrienden bij elkaar gebracht door een gedeelde passie voor bewegingsvormen, muziek, bizarre humor en kunst. Voortkomend uit breakdancecollectief iLL Skill Squad zijn zij samen (op)gegroeid naar een groep die voorstellingen maakt door dans, video en komedie op unieke wijze te combineren. De eerste avondvullende theatershow ook getiteld ‘155’, gemaakt onder de vleugels van DOX, werd bekroond met 3 sterren in de Volkskrant en de André Gingras Award. Op Lowlands speelden ze het dak van de overvolle ‘Juliet’, ze waren de revelatie op het prestigieuze Jonge Harten Festival en zij werden uitgenodigd te spelen op de Nederlandse Dansdagen. 

Nu heten ze 155 (eenvijfvijf) en maakten de indrukwekkende festival-voorstelling 'Ultranormaal'. In hun tweede avondvullende voorstelling, 'Episch: De beste tot nu toe' konden de jongens zich niet meer altijd achter de groep verschuilen en moesten zij hun individuele kwetsbaarheden laten zien (dit natuurlijk wel door middel van veel salto's, toffe visuals, zieke breakdancemoves en vette routines). Episch dus! 

De dansstijl van 155 is een vernuftige fusie van moderne dans en hiphop; rauw en tegelijkertijd energiek. Zij creëren een theatrale vorm voor stijlen als breakdance, acrobatiek, clubbing en multimedia, waarbij zij de humor en relativering niet schuwen. Door te spelen met bekende en onbekende verschijningsvormen en deze door elkaar te gebruiken, spelen zij - door middel van de vorm - met de inhoud en zetten het publiek op het verkeerde been. De oprechte interesse van 155 ligt bij het afwijken van een bestaande norm, wat vaak resulteert in authentiek gedrag -en uiteindelijk- in origineel, NIEUW en krachtig dansmateriaal.

2. De organisatie

155 (eenvijfvijf) ervaart al jaren dat de gesubsidieerde en de commerciële wereld nog steeds mijlenver uit elkaar liggen, raar aangezien er bij de gesubsidieerde kunst steeds meer nadruk op bezoekersaantallen en eigen inkomsten ligt, en de commerciële wereld altijd op zoek naar iets nieuws is en dit vindt in de authenticiteit en originaliteit van de komende generatie artiesten. 155 heeft zich altijd al op het snijvlak van deze twee bevonden, haalt inspiratie uit massacommercie en deconstrueert ‘de show’ op het gesubsidieerde podium. Om dit in de toekomst te kunnen blijven doen heeft 155 een rechtspersoon nodig waar haar partners zaken mee kunnen doen. Door de verschillende regelgevingen en de vastberadenheid van de groep om haar grenspositie niet op te geven ziet 155 zich gedwongen om hiervoor twee vehikels in te zetten. 

Enerzijds wordt 155 gesteund door Stichting eenvijfvijf, de stichting (opgericht in 2014) wordt gerund door een stichtingsbestuur bestaande uit Jasper Weck (hoofd marketing en dans programmering bij Theater de Veste in Delft.), Gemma Jelier (algemeen directeur Korzo Den Haag) en Marjolein Rietveld (directeur Kunstbende). De stichting ondersteunt de kernleden bij uitvoering omtrent financiering en organisatie. Leden van het stichtingsbestuur staan 155 bij in het aanvragen van subsidie, het schrijven van documenten en het verkrijgen van speciale statussen zoals bijvoorbeeld de eerdergenoemde ANBI status. De standplaats van Stichting eenvijfvijf is momenteel de Vleutenseweg 204 in Utrecht.

Anderzijds is er 155 Inc. Coöperatie U.A. Deze samenwerkingsvorm verenigd de kernleden (Wouter Vrijlandt, Erik Bos, Thomas Bos, Jakob Witte en Rein Luuring) in een rechtspersoon, zonder dat zij de mogelijkheden tot individuele projecten verliezen of te veel tijd kwijt zijn aan organisatie. De coöperatie dwingt de 155-ers om nog hechter en serieuzer samen te werken en geeft hen de mogelijkheid om contracten af te sluiten met opdrachtgevers.

Een aantal leden uit de organisatie spelen naast 155 bij meerdere producties van DOX uit Utrecht en MAAStd uit Rotterdam. 155 wordt ondersteund door het management Tvbtheater.

2.1 Missie

155 is een groep die theatervoorstellingen maakt voor jongeren en jong volwassenen door dans, video en komedie op unieke wijze te combineren. 155 (eenvijfvijf) is er van overtuigd dat het theater als kunstvorm een geleider is voor de innovatieve kracht van jongeren. Het gaat om het verdiepen van de dans, het verbinden van verschillende kunstdisciplines en het verbreden van de doelgroep. Met workshops, choreografieën en coproducties met de dans-, toneel- en kunstwereld wil 155 dans, met hun blijvende basis van breakdance, laten doorgroeien naar nieuwe podia en een groter publiek.

2.3 Visie

Overal is beweging in de samenleving, 155 zoekt voor het maken van een voorstelling bewegingen uit het alledaagse; lopen, vallen, schrikken, springen, ademen. Door gebruik te maken van de dagelijkse bewegingen van mensen en de combinatie humor, dans, video en beweging weet 155 het publiek te bespelen en de interactie met het jonge publiek aan te gaan. Fusion is geen doel, maar slechts het resultaat van de verschillende stijlen en werelden waarin zij zich bevinden en ook de toekomst van het theater. ‘Form is not the goal, but the result of our work’ (Ludwig Mies van der Rohe). 

2.4. Doelgroep

Jongeren en jong volwassenen; 15 t/m 35 jaar

3. Doelstellingen

Het voornaamste doel is het ontwikkelen, maken en uitvoeren van dans en-theatervoorstellingen voor een jonge doelgroep. De voorstellingen hebben een evt. educatief karakter en worden uitgevoerd op (straat)festivals, in de theaters en op poppodia in Nederland. Verder zijn er vele besloten voorstellingen voor scholen en worden er workshops gegeven door heel Nederland.

Concreet 2015-2016-2017-2018-2019

- Spelen voorstelling Episch in 50-100 theaters in Nederland.(i.s.m. Dox)in 2015 en 2016

- Spelen van 100 % Selfmade in 80 theaters in Nederland.(i.s.m. Maas en Dox)in 2015 en 2016 en 2017

- Maken en spelen van Jonga (DOX i.s.m. Jazzart) in Zuid-Afrika en Nederland in 2015 

- Ontwikkelen en spelen korte voorstelling Superfood voor festivals (25 keer) in 2016 en 2017

- Ontwikkelen en spelen muziek-dansshow Lijf (i.s.m. DOX en Cookachoo) op festivals en poppodia in NL. in 2017 (evt. 2018)

- Uitbreiden en spelen van Jonga 2.0 op festivals en theaters in Zuid-Afrika en Nederland in 2017

- Ontwikkelen choreografieën en spelen Pulse met Artvark saxofoon quartet in 2017 en 2018

- Ontwikkelen en maken dansfilm LEER (ism DOX), insturen naar filmfestivals en online verspreiden.

- Ontwikkelen en spelen korte show TRIP voor en tijdens 6 Weken durende motortrip door Europa ter voorbereiding MOTORS

- Ontwikkelen en spelen MOTORS in 2018 en 2019

- Hernemen en spelen muziek-dansshow Lijf (i.s.m. DOX en Cookachoo) op festivals en poppodia in NL en in Indonesië in 2019

- Hernemen en spelen MOTORS in najaar 2019

 

4. Educatie

Naast het maken en ontwikkelen van voorstellingen is 155 een belangrijke speler op het gebied van binnen-en buitenschoolse educatie. Wekelijks biedt 155 een programma aan jonge talentvolle dansers in Utrecht en omgeving. Plezier en leren van elkaar staat voorop. Dit programma is een belangrijk onderdeel in het hele programma.

 

5. Voorstellingen 2015-2018

100% Selfmade (okt. 2015 t/m februari 2016) 

155 en jongerentheatergroep DOX en het Rotterdamse jeugdtheatergezelschap Maas theater en dans brengen acht breakers samen.

Jonga/kyken (aug. 2015 t/m okt. 2015)

DOX uit Nederland en Jazzart uit Zuid-Afrika in co-productie met 3 dansers uit 155 en 2 dansers uit Kaapstad. Wie ben ik en wie is die ander? Wat zijn onze gewoontes en hoe oordelen we? In 'Jonga' krijgen die observaties vorm in een hedendaagse shake van verschillende dansculturen en stijlen. Rode draad is de altijd aanwezige slag van het hart: de beat. Die zit tenslotte in ieder van ons.

Reprise ‘Episch’ (feb. 2015 t/m mei 2016)

'Episch' is een avondvullende voorstelling die in 2016 in reprise gaat. 155 doet er nog een schepje bovenop en wordt volwassen, terwijl ze tegelijkertijd lekker kinderachtig blijven .

Superfood (zomer 2016 t/m zomer 2018)

Eenvijfvijf heeft zin in een gezonde snack en mixt in ‘Superfood’ hun dans, muziek en comedy tot een stiekem best wel vet caloriënknallertje dat goed binnen te houden is. Met ‘Superfood’ maken zij de show die ze altijd al wilden maken, de show die ze wilden laten zien bij de finale van Holland’s Got Talent, maar waarvoor zij nooit de kans kregen (omdat ze verloren van een huilend kind). 'Superfood' is een korte festival voorstelling van ongeveer 20 minuten. Ook geschikt voor theaters.

Lijf in samenwerking met Cookachoo en DOX (voorjaar 2017 t/m zomer 2018)

Als een 'dansband' beklimmen wij de poppodia en confronteert 155 haar publiek met zichzelf in een setting waar de collectieve beleving centraal staat. LIJF brengt je in extase, maar brengt je ook in aanraking met de emoties en gevoelens die een live-concert en performance bij het publiek teweeg brengen. In samenwerking met zangeres Anne-Fay Kops van Cookachoo brengt de groep een live-act, die op een subtiele manier een thema maakt van de collectieve (concert)ervaring en van zelfreflectie. In eerste instantie maken wij een zomer-festival-voorstelling van ong. 30 minuten. Na de zomer breiden wij deze uit tot een voorstelling van een uur. In tegenstelling tot de andere voorstellingen van 155, wordt deze voorstelling vervolgens gespeeld op de poppodia van Nederland. De voorstelling is geschikt voor het publiek van de poppodia, mensen mogen juichen, een biertje drinken en schreeuwen. 

Réprise Jonga (voorjaar 2017 t/m najaar 2017)

DOX uit Nederland en Jazzart uit Zuid-Afrika in co-productie met 3 dansers uit 155 en 2 dansers uit Kaapstad. Wie ben ik en wie is die ander? Wat zijn onze gewoontes en hoe oordelen we? In 'Jonga' krijgen die observaties vorm in een hedendaagse shake van verschillende dansculturen en stijlen. Rode draad is de altijd aanwezige slag van het hart: de beat. Die zit tenslotte in ieder van ons. Het eerder gemaakte stuk wordt uitgebreid tot een stuk van tenminste 40 minuten. Dit wordt meerdere  keren gespeeld in Zuid-Afrika en vervolgens in Nederland.

Réprise 100% Selfmade (okt. 2017 t/m dec. 2017) 

155 en jongerentheatergroep DOX en het Rotterdamse jeugdtheatergezelschap Maas theater en dans brengen acht breakers samen. (zie speellijst op de site)

Pulse (najaar 2017 t/m voorjaar 2018)

155 ontwikkeld in samenwerking met saxofoon quartet Artvark en een nog nader te bepalen elektronisch muzikant de choreografieën voor de avondvullende voorstelling 'Pulse'. Deze gaat touren door de theaters in Nederland in het voorjaar van 2018.

LEER (voorjaar 2018)

155 ontwikkelend en maakt samen met DOX de dansfilm ‘LEER’, dit is deel één van het drieluik ‘Huilen in je helm’ wat uiteindelijk via deel 2 in deel drie moet leiden tot een nieuwe grote avondvullende voorstelling ‘MOTORS’. ‘LEER’ wordt ingestuurd naar filmfestivals en online verspreidt.

Trip (voorjaar/zomer 2018)

155 ontwikkeld de korte show ‘Trip’ die tijdens een 6 Weken durende motortrip door Europa op straat en op festivals wordt gespeeld. ‘Trip’ is deel 2 van het drieluik ‘Huilen in je helm’.Trip’ is te zien geweest op festivals en op straat in binnen en buitenland.

MOTORS (najaar 2018 t/m voorjaar 2019)

155 ontwikkelen geheel op eigen kracht, dus zonder grote coproducent(en) ‘MOTORS’. Dit is het derde en laatste deel van het drieluik ‘Huillen in je helm’. ‘Leer’ en ‘Trip’ zijn o.a. voedingsbodem voor ‘MOTORS’. ‘MOTORS’ speelt +- 30 keer in Nederland in de periode okt. 2018 / feb. 2019.

LIJF réprise (voorjaar 2019 t/m zomer 2019)

155 herneemt zonder hulp -maar met toestemming van- DOX het breakdance-concert ‘Lijf’ (i.s.m. DOX en Cookachoo). De tour begint met meerdere optredens in Indonesië in April. Vervolgens zal ‘Lijf’ te zien zijn op festivals en poppodia door Nederland, verkocht door een nieuwe agency speciaal voor deze ‘concert’ show: ‘Radar-Agency’.

Réprise MOTORS (najaar 2018 t/m voorjaar 2019)

Hernemen en spelen geheel op eigen kracht, dus zonder grote coproducent(en), van ‘MOTORS’. Dit is het derde en laatste deel van het drieluik ‘Huillen in je helm’. ‘Leer’ en ‘Trip’ zijn o.a. voedingsbodem voor ‘MOTORS’. ‘MOTORS’ speelt +- 25 keer in Nederland in de periode sept. 2019 / dec. 2019.

 

Financiering;

-Episch (i.s.m. DOX)  /  reeds toegekende 2 jarige subsidie (tot juni 2016) in kader van Jonge Makers van Nederlands Fonds Podium Kunsten, Fonds 21 en entree inkomsten.

-100% selfmade (DOX i.s.m. MAAS)  /  reeds toegekende 2 jarige subsidie (tot juni 2016) in kader van Jonge Makers van het Nederlands Fonds Podium Kunsten en entree inkomsten.

-Jonga (DOX i.s.m. Afrovibes en Jazzart)  /  reeds toegekende 2 jarige subsidie (tot juni 2016) in kader van Jonge Makers van het Nederlands Fonds Podium Kunsten en entree inkomsten.

-Superfood  /  reeds toegekende subsidies van het Carel Nengerman Fonds, Stichting kfHein en Stichting Elize Mathilde Fonds.

-Lijf (in Coproductie met DOX en Cookachoo)  /  reeds toegekende subsidies van Janivo, VSB, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Fonds Podium Kunsten en entree inkomsten. 

-Pulse (met Artvark) / gefinancierd door o.a. Fonds Podium Kunsten, Artvark zit in de BIS.

-LEER (met DOX) / gefinancierd door bijdrage van DOX en inleg vanuit 155inc.

-Trip / gefinancierd deels vanuit MOTORS, dat houdt in dit geval in door het Fonds Podium Kunsten en Prins Bernhard Cultuurfonds.

-MOTORS / reeds toegekende subsidies van Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Janivo, Fonds Podium Kunsten, KF Heijn Fonds, de Gemeente Utrecht en entree inkomsten. financiële verantwoording 2017

pagina 1

pagina 1

pagina 2

pagina 2

St 155 balans en inkomsten 2018.jpg